Kurser/Workshops

Friskvårdsguidning-naturlig närvaro

Friskvård genom det naturligaste som finns, naturen själv!

Naturen har en fantastiskt läkande effekt på hela vårt väsen. Enbart att vistas i naturen sänker vår stressnivå och startar massor av positiva processer i våra kroppar och vårt sinne.

Vad innebär en guidning?

Genom stilla promenad som bitvis sker helt under tystnad, guidade fokusövningar, andningsövningar och meditation i både rörelse och stillhet tar vi in naturen och omgivningen med alla våra sinnen. Nyckelordet i guidningarna är närvaro i samklang med naturen och syftet att minska stress och öka din förmåga till fokus och att vara i nuet.

Guidningarna varieras så att du kan välja att delta vid ett eller flera tillfällen och ger dig tips och inspiration för även kunna fortsätta med på egen hand.

Klä dig i bekväma och oömma kläder efter väder. Bra skor eller stövlar är viktigt då vi rör oss i bitvis kuperad terräng och på små djurstigar. (Vid bokning av privat guidning kan detta anpassas till mer lättillgänglig terräng vid behov).

Har du ett sittunderlag kan du ta med det, annars får du låna ett på plats. En liten vattenflaska kan också vara bra att ha med sig.

En guidning tar ca 2 timmar

Pga. Covid-19 kan jag inte bjuda på te/kaffe som avslutning i skogen som brukligt men ta gärna med eget fika om du önskar! Det brukar vara en trevlig stund för reflektion och eventuella frågor innan vi skiljs åt.

Plats: Vemmenhult Nilsagården 1, 50496 Bredared

Datum: sön 16/5 kl 10-12

Bokning/info: ammi@helhetenshus.se

Lymfpromenad

Kurs i lymfpromenad - OBS! Nya datum

Kursen omfattar fyra tillfällen och riktar sig inte bara till personer med lymfödem utan passar alla som vill stärka sitt immunförsvar, minska i omfång, öka sin rörlighet och styrka på ett skonsamt sätt, minska stelhet och smärta samt förbättra kroppens cirkulation och syreupptagning.

Med rörelserna som ingår i kursen hjälper du inte bara lymfsystemet att flöda bättre och minska på svullnad, rena kroppen från slagg och stärka immunförsvaret utan du stärker hela kroppen. Vi arbetar mycket med överkropp, nacke, axlar/skuldror och armar vilket är lika bra för stela kontorsnackar som för den fysiskt hårt arbetande kroppen.

Vi startar med en teorilektion i syfte att lära dig lite mer om lymfsystemet och lymfpromenaden som koncept.

Under kursen lär du dig sedan noga utformade övningar som utförs i specifik lymfologisk ordning samt övningar som inriktar sig på andningen. Övningarna övar du sedan på efter egen förmåga mellan kurstillfällena. Som hjälp ingår i priset även ett armband med alla övningar tryckta i korthet.

Efter avslutad kurs kommer du tryggt kunna fortsätta din träning på egen hand. Alla kan delta och utgår ifrån sin egen nivå.

Pris: 1460 kr

Plats: Helhetens hus, Göteborgsvägen 99 samt avslutning vid Byttorpssjön (Byttorps IP)

Anmälan/info
https://helhetenshus.bestille.no/Course/

Kursstart                                                 
mån 31/5 kl. 18-20 Föreläsning, Helhetens Hus
mån 7/6 kl. 18-19 Rörelser del 1, Helhetens Hus
mån 14/6 kl. 18-19 Rörelser del 2, Helhetens Hus
mån 21/6 kl. 18-19 Hela programmet och promenad vid Byttorpssjön

 

Mindfulness/Medveten närvaro

Mindfulnesskurs
Kurs i medveten närvaro – via zoom

Mindfulnessprogrammet är ett unikt program som kombinerar medveten närvaro med  yoga/qigong. Det är framtaget av Malin Barahona som har lång erfarenhet av både yoga, stresshantering, mindfulness och qigong.

Under 8 veckor jobbar vi tillsammans med att landa i våra kroppar och stilla våra sinnen genom olika mindfulnessövningar. Övningarna ingår i svensk forskning och har visat tydlig effekt på bland annat rygg, hjärta, blodtryck och stress.

Pris: 2100:- material ingår

Kursstart: info kommer inom kort

Aditi-kinesiologi

Del 1 Aditi-kinesiologi – Självbalansering

Aditi-Kinesiologi är en unik djupgående energibalansering där kroppens fysiska och psykiska jämnvikt testas och balanseras.

Aditi-Självbalansering är ett enkelt och effektivt sätt att komma tillrätta med egna obalanser och hjälpa kroppens egen självläkande förmåga.

Kursen är den första delen i utbildningen till Aditi-kinesiolog. Du kan lära dig Aditi-Självbalansering för egen del utan att sedan gå vidare i utbildningen.

Innehåll:

 • Historik Aditi-kinesiologi
 • Kroppens energisystem
 • Orsaker till obalanser i energisystemet
 • Grundbalansen
 • Pauslåsning/ inlåsning av symtom
 • Balansering med Aditi-Självbalansering
 • ESR (Emotional Stress Release)
 • Meditationer och fokuseringsövningar

Självbalanseringen ersätter inte balansering av Aditi-kinesiolog, men kan minska behovet. Ersätter heller inte läkarvård eller annan adekvat behandling, men är ett utmärkt komplement i livets alla skeenden.

Förkunskaper: Minst en Aditi-behandling

2 dagar eller 4 kvällar, kostnad 2400:-

Kontakta Siw för info och anmälan:   siw@helhetenshus.se

Reiki

Reiki I

Reiki är en mångtusenårig healingteknik, där man förmedlar livskraft genom att lägga händerna på eller en bit ovanför den man ger Reiki till.

När livskraften flödar starkt genom kroppen mår vi bra och är friska, men när flödet störs och blockeras störs också funktionerna i kroppen. Reiki fungerar genom att förena människans alla delar till en balanserad enhet.

Innehåll:

 • Reikins Historia
 • Reiki I initieringar
 • Handpositionerna i Reiki
 • Kroppens energisystem
 • Att ge en komplett Reikibehandling, praktisk övning
  • Självbehandling
  • Klientbehandling
 • Meditationer och fokuseringsövningar

 

Förkunskaper: Minst en Reiki-behandling

2 dagar, kostnad 2400:-

Kontakta Siw för info och anmälan:   siw@helhetenshus.se

Reiki II

Fortsättningskurs där vi fördjupar våra kunskaper om Reiki.

Innehåll:

 • Reiki II initieringar
 • Reikisymbolerna
 • Distanshealing
 • Att använda Reiki för speciella tillstånd eller ovanor
 • Att ge en komplett Reikibehandling, praktisk övning
  • Självbehandling
  • Klientbehandling
 • Meditationer och fokuseringsövningar

 

Förkunskaper: kurs Reiki I

2 dagar, kostnad 2400:-

Kontakta Siw för info och anmälan:   siw@helhetenshus.se

Reiki III - Avancerad Reiki – Reiki Master

Fortsättningskurs där vi ytterligare fördjupar våra kunskaper om Reiki. Kursen är en förberedelse för nästa steg, Reiki Master Teacher 

Innehåll:

 • Reiki III initieringar
 • Reiki mastersymbolen
 • Avancerade Reikitekniker
 • Att ge en komplett Reikibehandling, praktisk övning
  • Självbehandling
  • Klientbehandling
 • Meditationer och fokuseringsövningar

 

Förkunskaper: kurs Reiki II

1 dag, kostnad 1200:-

Kontakta Siw för info och anmälan:   siw@helhetenshus.se

Reiki III - Avancerad Reiki – Reiki Master Teacher

Fortsättningskurs där vi ytterligare fördjupar våra kunskaper om Reiki. I kursen får du lära dig att ge Reiki-initieringar, och ger dig kunskap om att lära ut Reiki till andra.

Innehåll:

 • Hur du ger Reiki-initieringar på alla initieringsnivåerna
 • Ytterligare Reiki-symboler
 • Avancerade Reikitekniker
 • Mycket tid för praktisk övning att ge initieringar
 • Meditationer och fokuseringsövningar

 

Förkunskaper: kurs Reiki III – Avancerad Reiki – Reiki Master

2 dagar, kostnad 2400:-

Kontakta Siw för info och anmälan:   siw@helhetenshus.se

Gongbad/Gongavslappning

20-11-22 kl 17-19
Gongbad/Gongavslappning 20-11-22 kl 17.00-19.00

Kostnad: 300:- om du går på yoga hos Malin kostar det 250:-. Om du har terminskort är det gratis.

I ett gongbad följer vi strukturen i ett kundaliniyogapass, men fokus ligger på avslappningen då gongen spelas under ca 60 minuter. Ett gongbad har alltså inget med vatten att göra, utan det innebär att vi ligger ner, slappnar av och låter gongens vibrationer skölja över och genom oss. Vi kan då släppa stress och tankar och istället bara vara. Upplevelsen är unik för varje människa, men efter ett gongbad kan många känna sig renade till kropp och själ

Anmäl dig här

Föredrag & Lymfpromenad

Varje söndag i oktober
Föredrag & Lymfpromenad

Varje söndag i oktober
4/10 kl. 10-12
11/10 kl. 10-11
18/10 kl. 10-11
25/10 kl. 10-11

Som första cert. kursledare i Borås erbjuder jag kurser i lymfpromenad. Kursen innefattar sammanlagt 4 tillfällen. Vi startar med en teorilektion i syfte att lära dig lite mer om lymfsystemet och lymfpromenaden som koncept. (ta gärna med dig något varmt att dricka och lite fika denna gång) Där efter ingår 3 praktiska övningstillfällen.

  Under kursen lär du dig noga utformade övningar som utförs i specifik lymfologisk ordning för att öppna och öka lymfflödet. Övningarna övar du sedan på efter egen förmåga mellan kurstillfällena. Som hjälp ingår i priset även ett armband med alla övningar tryckta i korthet.

 Efter avslutad kurs kommer du tryggt kunna fortsätta din träning på egen hand. Alla kan delta och utgår ifrån sin egen nivå. 

Kursen riktar sig inte bara till personer med lymfödem utan passar alla som antingen vill komma igång med träning, effektivisera sina promenader eller komplettera annan träning.  

Lymfpromenader kan bland annat hjälpa dig att minska i omfång och känna dig mindre ”fluffig”, öka din styrka, rörlighet och uthållighet på ett skonsamt sätt, hjälpa dig att snabbare bli av med träningsvärk, stärka immunförsvaret, ge ökad energi, förbättra koppens cirkulation och syreupptagning.  

Pris: 1460 kr

Plats: Klockaregåren i Bredared

Anmälan/info
ammi@helhetenshus.se

HLR utbildning - både företag och privatpersoner kan boka grupputbildning i HLR och förstahjälpen, pris efter uppdragets omfattning och antal deltagare

Barn - enskild utbildning

HLR utbildning för dig som vill gå kursen privat. Du får möjlighet att få extra handledning och hjälp helt i ditt eget tempo. I kursen ingår HLR på barn 0-1 år samt Barn 1år-pubertet. Du får även lära dig hur man hanterar luftvägsstopp hos barn samt stabilt sidoläge.

Prislista
90 min, 995:-

HLR utbildning inkl förstahjälpen (privat 1 person) 1.495

“Paketpris familj” 2 pers 1.995

Vuxen med hjärtstartare - enskild utbildning

HLR utbildning för dig som vil gå kursen privat. Du får möjlighet att få extra handledning och hjälp helt i ditt eget tempo. I kursen ingår HLR utbildning vuxen och hjärtstartarutbildning. Du får även lära dig hantera luftväggsstopp samt stabilt sidoläge.

Prislista
90 min, 995:-

HLR utbildning inkl förstahjälpen (privat 1 person) 1.495

“Paketpris familj” 2 pers 1.995

KBT

Bli hälsosam
Hälsosam

Inför en livsstilsförändring lägger vi ofta fullt fokus på kost och träning men bortser från vad som pågår inom oss. Hos mig får du hjälp att uppnå en sundare livsstil och ett bättre mående med hjälp av bl.a KBT (Kognitiv beteendeterapi).

Vi går igenom faktorer som påverkar beteendet, exempel på dessa är stress och oro. Hur tankarna påverkar och leder till ett mindre önskvärt beteende (ex äta när man egentligen inte är hungrig eller välja bort träning mot att ligga på soffan).

Majoriteten av de som vill gå ner i vikt vet redan

– vad som är nyttigt

– vad man ska äta

– när man ska äta osv.

…och har oftast även redan gått ned i vikt men däremot inte lyckats hålla det.

Med olika verktyg utifrån bl.a KBT får deltagarna kunskap och hjälp med hur de kan förändra sitt förhållningssätt. Många blir överraskade när de inser att exempelvis en tidigare händelse som inte var kopplad till mat i själva verket är en stor trigger idag.

En deltagare uttryckte sig så här: “..den här gruppen borde ALLA gå, inte enbart som viktgrupp, för ämnena har med livet att göra”.

I programmet erbjuds: arbetsmaterial, handledning ur ett kognitivt perspektiv och diskussioner. Enligt skatteverket är kurser för viktnedgång avdragsgilla vid friskvårdsbidrag med vissa förbehåll (kontakta skatteverket för ytterligare information).

 

För bokning: christine@helhetenshus.se

 
Sluta röka/snusa med KBT
Sluta röka/snusa med KBT

Vill du sluta röka/snusa?

Tillsammans tittat vi på :
– fördelarna med att sluta röka/snusa
– information om hjälpmedel vid ett tobakstopp
– kunskap om tobakens effekter
– stöttning
– råd/tips
– hemuppgifter att öva på i vardagen
– uppföljningar
– mycket diskussioner
…allt ur ett kognitivt perspektiv.

Om du har motivationen så har jag verktygen och i kombination med varandra kommer du snabbt upptäcka hur du kan påverka ditt liv på ett positivt sätt, inte bara kring tobaken utan även i andra situationer i vardagen.

Antal tillfällen: 11

Inledningsvis har jag ett individuellt samtal där vi bl.a pratar om hur mycket och hur länge du har använt tobak. Vi tittar även på eventuella hjälpmedel som underlättar stoppet. Därefter träffas vi vid 11 tillfällen utspritt under ett år. 

 

För bokning: christine@helhetenshus.se

Hitta din egen väg
Hitta din egen väg

Hur lätt är det inte att fastna i vardagspusslet med hämtningar, arbete, barn, familj, städning etc. Våra tankar fylls av förväntningar och måsten där våra drömmar ligger ett universum ifrån verkligheten. Vi vet att om vi bara kunde få lite mer struktur och göra bättre prioriteringar så skulle mycket falla på plats. Tid för exempelvis träning, att umgås med vänner och egentid skulle då bli verklighet.

Vi saknar verktygen och orken att ta oss vidare, vi mår inte bra men kan inte riktigt sätta fingret på varför. Kanske har vi redan förlikat oss med att det är så här livet är. Under föreläsningen utgår vi från den kognitiva triangeln med tanke, känsla och handling i fokus. Vi lär oss att bena ut situationen och tar reda på hur vi förhåller oss för att sedan hitta alternativa sätt och en ny väg, din egen väg.

Med en hälsosam livsstil och ett förhållningssätt som tar oss framåt hanterar vi upp- och nedgångar betydligt bättre. Vi blir den bästa versionen av oss själva! Deltagarna får i grupp diskutera och reflektera, bli coachade utifrån ett kognitivt perspektiv men även ACT, MI, mindfulness samt prova enkla övningar.

Antal träffar: 5 st. 

I programmet ingår: Arbetsmaterial, handledning ur ett kognitivt perspektiv, inslag av ACT och MI samt diskussioner och hemuppgifter. Möjlighet till uppföljning och fortsättning finns, enskilt eller i grupp.

 

För bokning: christine@helhetenshus.se

Sociala medier vs Missbruk sociala medier

Sociala medier vs Missbruk sociala medier

Har du någon gång funderat på om du tittar på din mobil lite väl mycket?
Även om du inte upplever ditt användande som något problem så känner du kanske att du ibland borde minska på tiden. Kanske upplever du sömnsvårigheter, sämre koncentration eller oro i kroppen när mobilen inte finns i din närhet? 

Det här är för dig som vill få mer kunskap om hur du medvetet kan göra justeringar för att bättre fördela din tid och uppmärksamhet mellan det som är viktigt i ditt liv. Genom en ökad förståelse för vårt användande; hur det ser ut, hur det påverkar oss och vart det kan leda, synliggör vi olika riskfaktorer men även fördelar.

Många kommer till insikt över hur de omedvetet ignorerat signalerna och symptomen som visar på ett mobilanvändande som påverkar måendet mycket mer än vad de någonsin kunnat tro. Teknikens utveckling kommer inte sluta här, det kommer ständigt presenteras nya spännande saker och då hjälper det om man är förberedd.

Frågor:
Tittar du på tv:n, mobilen och lyssnar på musik samtidigt som du pratar med någon? 

Känner du oro och stress om du inte har mobilen i samma rum som du befinner dig? 

Ber omgivningen dig att lägga undan mobilen?

Tar du regelbundet upp mobilen för att bara “kolla”?

Kan du komma på dig själv med att titta på något annat än vad du hade tänkt dig från början?

Stämmer något av detta in på dig?

Målet är inte att sluta helt utan att få en bättre kunskap och balans.

Antal träffar: 10 st.

I programmet erbjuds: Arbetsmaterial, handledning ur ett kognitivt perspektiv, inslag av ACT och MI samt diskussioner och hemuppgifter.

Extra uppföljningstillfällen är alltid mycket uppskattat och är något vi tillsammans kommer överens om. 

 

För bokning: christine@helhetenshus.se

Stresshantering med KBT

Stresshantering med KBT

Har du problem med att få ihop alla “måsten” och “borden”?. 

Ibland är vi inte ens medvetna om det eller så vill vi helt enkelt inte erkänna för oss själva att livet rullar på i alldeles för hög fart. Problemen kan bl.a visa sig genom nedstämdhet, huvudvärk, ångest, koncentrationssvårigheter m.m.

Vi går igenom faktorer som påverkar beteendet, exempel på dessa är kontroll, relationer, kommunikation, självkänsla och livsmål. Genom egna exempel får deltagarna kunskap om hur tanken eller känslan påverkar oss och leder till ett mindre önskvärt beteende.

Deltagarna får även verktyg, tips och råd att använda i arbetet, hemmet och det sociala livet mm. allt utifrån det kognitiva perspektivet. Ett uppskattat inslag är mindfullness/ acceptans övningar.

Kommentarer från tidigare deltagare:

“ALLA, inte enbart de som är superstressade skulle jag rekommendera att gå den här kursen, det är verktyg för livet.”

“Kursen har påverkat mig positivt i dialog, information och att bli lyssnad på i gruppen. Glädjefylld varje gång jag åkt hem.”

“Vi är många på jobbet som skulle ha nytta av detta.”

I programmet erbjuds: Utbildad handledare i “Behandling av stress och utmattning med KBT” arbetsmaterial, handledning ur ett kognitivt perspektiv och diskussioner.

Möjlighet finns till uppföljning och fortsättning, enskilt eller i grupp.

 

För bokning: christine@helhetenshus.se